HockeyNews
PLUS

"Ville bli som pappa och spela i DIF"

(3226) tjommejr
Bildbyrån

Publicerad: 17 juni 2018

FacebookXWhatsApp

Han minns Andreas Engqvist och Dick Axelsson som ”farsans gamla lagkamrater”.

Nu är Simon Johansson, 19, själv på väg att slå sig in i Djurgårdens a-lag och ett flertal NHL-klubbar har bokat in möten med honom senaste tiden.

Relationen till pappa Thomas är tajt.

– När jag var liten ville jag bli som pappa och spela i Djurgården. Jag är detaljnörd själv och hade inte varit där jag är nu om jag inte hade haft hjälp av farsan, säger Simon Johansson. 

SHL i samarbete med Nordic Bet

19-årige Simon Johansson fick debutera i Djurgården i vintras och skrapade ihop åtta matcher i grundserien.

Han gjorde sitt första mål strax efter jul i en bortamatch mot Mora.

Första bytet i SHL kommer han aldrig att glömma.

– Min första match var mot Växjö hemma, jag hade en skön grej då… jag var inne på ett baklängesmål och fick ett minus i första bytet. Det fick man höra av polarna direkt, det kommer man ju alltid att komma ihåg i alla fall, säger Simon Johansson.

Son till Thomas Johansson med elva säsonger i Djurgården, nästan 700 SHL-matcher totalt, ett SM-guld och två VM-brons.

En stor profil i Djurgården som nu lämnat sin sportchefsroll efter 2017/2018.

Sonen är precis på väg att ta klivet över tröskeln och in i klubbens a-lag.

– Jag har som mål att försöka ta en plats i laget den här säsongen. Vi får se vad som händer men vi har försäsongen på oss att visa upp oss och jag går för att ta en plats och sen får vi se hur långt det räcker, säger Johansson.

Den unge backtalangen kallar sig själv för ”detaljnörd” – så det passar perfekt att ha en pappa som varit hockeyspelare under större delen av sitt liv.

– Vi pratar väldigt mycket hockey. Under vintrarna blir det mer förstås och mindre när det är sommar men jag ser och går igenom matcher i efterhand. Jag är detaljnörd. Så jag tycker bara allt sånt är kul, säger Simon.

• Han vet ju vad han pratar om också.

– Ja, jag känner mig jättetrygg med den hjälpen jag kan få av honom. Jag hade inte varit där jag är idag om jag inte haft hjälp av farsan. Han säger vad som krävs för att ta sig framåt och jag har köpt hans resonemang och försöker följa det. Man måste träna lite extra för att bli bättre. Det är hårt jobb som gäller.

Att bara få göra debut för Djurgården i SHL var en barndomsdröm. Det är ändå inne i Djurgårdens omklädningsrum som han till stor del har spenderat tid under sina unga år.

– Det var ju skitkul att hänga med när man var liten och hänga i omklädningsrummet. Jag har alltid velat sitta där inne, jag ville bli som pappa. Sen var det ju några av grabbarna i laget nu som man sprang omkring med då, säger Johansson.

• Som vilka då?

– Ante Engqvist hängde jag lite med då och Dick Axelsson när farsan spelade med dom och det är ju killar som jag träffar idag. Så det är skitkul, säger Johansson och fortsätter:

– Det var grymt för Djurgården att Dick skrev på, det var riktigt bra för oss. Han kan bryta mönstret på isen och göra saker så man bara tittar och säger, wow!

• Har du haft någon särskild förebild du tittat på förutom farsan då?

– John Klingberg skulle jag säga. Det är en personlig favorit som är rolig att titta på och han gör sjukt bra saker på isen och är en skön lirare.

10 svenskar fick en inbjudan till NHL combine i Buffalo – Johansson var inte en av dem. Men han har dragit åt sig intresse från klubbarna i Nordamerika och draften blir högintressant. På fredag är det första rundan som stökas av – 31 val kommer att genomföras men det är inte förrän på lördag som det blir riktigt hett för Johansson när runda 2-7 ska stökas av.

– Jag har pratat med några klubbar nu efter säsongen, det är några som hört av sig och det är bara kul. Jag vet inte riktigt vad jag ska säga, det är bara skitkul att några hört av sig och har kikat lite när man har spelat, säger Johansson och fortsätter:

– Jag kommer se draften hemma med familjen bara men sen får vi se vad som händer. Det går inte att påverka något mer nu och vi får se vad som händer bara men det blir bli  kul och spännande.

Läs senaste NHL-nyheterna

Tips om NHL-podd:

Podden ”Skitstöveln som trejdade Wayne Gretzky och andra berättelser om NHL" tacklar historiska händelser och annorlunda anekdoter från världens bästa hockeyliga.

Allt nytt innehåll på Hockeynews PLUS för bara 69 kr! Skaffa Hockeynews PLUS

JUST NU: VM-feber! Få Hockeynews för bara 9kr/mån!